Vislielākais burtu izmērs
Lielāks burtu izmērs
Burtu standarta izmērs
House of Science
Pēdējās izmaiņas veiktas:
09.02.2018.

Visualisation by "Sestais stils" Ltd.

Studies
Pēdējās izmaiņas veiktas:
09.02.2018.

The construction of the building was started in summer 2017 and is planned to be finished in autumn 2018.

 

The following UL faculties will be relocated to the building:

 

  • Faculty of Medicine;
  • Faculty of Physics and Mathematics.

 

The following institutes will also be accommodated there:

  • Institute of Physics;
  • Institute of Geodesy and Geoinformatics;
  • Institute of Cardiology and Regenerative Medicine;
  • Institute of Atomic Physics and Spectroscopy;
  • Institute of Cardiology and Regenerative Medicine;
  • Institute for Mechanics of Materials;
  • Institute of Astronomy.
Facts and figures
Pēdējās izmaiņas veiktas:
09.02.2018.
  • 7 floors above ground, plus basement and rooftop terrace;
  • Total indoor area: 19’944 m2
  • 8 seminar rooms (each will have 10-20 seats);
  • 15 auditoriums:
    • biggest auditorium will have 320 seats;
    • 6 middle size auditoriums with more than 50 seats;
    • 8 small size auditoriums with under 50 seats.
  • 78 research and study laboratories;
  • 2 computer classes with 48 workstations.
Energy efficiency
Pēdējās izmaiņas veiktas:
09.02.2018.

The building has solutions for high energy efficiency. For example, part of the foundation piles are geothermal piles, which allows for heating and cooling systems to be connected to them, using the ground heat for heating or cooling the building itself. The building envelope is designed for low air permeability, and together with the high volume mass load bearing structure it will increase the building’s resilience against external climate conditions. The cold slabs — heating and cooling systems built into the concrete slabs — allow for effective cooling in summer and heating of the building in winter.

Project
Pēdējās izmaiņas veiktas:
09.02.2018.

On 5 August 2016 the UL signed the agreement with “LNK Industries Group” about construction of the House of Science for 21’167‘161 EUR

The House of Science is the second out of the planned three study and research buildings on the new Campus of the University of Latvia located in Torņakalns neighbourhood in Riga.

Its foundation stone with a message for future generations was laid on 27 September 2017. Same as the House of Nature, the construction of the House of Science is expected to be finished in 18 months.

The construction of the House of Science is co-financed by the European Regional Development Fund (ERDF) within the frames of two projects carried out by the University of Latvia.

Interesting facts
Pēdējās izmaiņas veiktas:
09.02.2018.
  • The project foresees that offices and laboratories will face an indoor atrium. The atrium will have a lot of daylight , ensured by the glass ceiling and enhanced by the light colour wood finish. In the centre of the atrium the main stair will be built, which will lead from the 1st to the 2nd floor. The stair will be used as an open auditorium as well as, where big events or opening of exhibitions will take place.
  • The House of Science will feature the first UL clean room – a laboratory with high pollution control. The room will have a special air cleaning system that will minimize any dust, microbes or chemical particle levels. In this room special cell and tissue materials will be prepared, used for clinical and research purposes. To avoid any contamination of the room, one will be able to enter it only in sterile clothes, and research objects will be brought in through special airlock.
  • Anti-vibration floor will be installed for precise optical measurements in the UL Laser Centre.
  • On the 1st floor of the building, the Cobiax technology (developed in Switzerland) is used. Cobiax Technology is based on installing specific plastic void formers inside a reinforced concrete slab, thus reducing the weight of the slab by up to 50%. Concrete is replaced by synthetic void formers and remains only in statically relevant areas.